Aktuality

Má hvězda-druhá sloka

Má hvězda-druhá sloka

Nové fotky

Velikonoční mše Mnichovo Hradiště

Velikonoční tajenka

Zkoušky sboru
Zpíváte rádi?
Nezpívejte sami, připojte se k nám
a staňte se naším členem .
Přihlásit se můžete na některém z těchto kontaktů
zde
Zkoušky jsou obvykle každé pondělí
od 19.00 hodin
v hudební škole.
Těšíme se na Vás.

Napsali o nás

Pěvecký sbor Dvořák patří neodmyslitelně k Turnovu. Již nedlouho po svém založení a zejména před vznikem našeho státu, šířil českou hudební kulturu a povzbuzoval národní uvědomění v našem městě. Nejinak tomu bylo i v době útlaku za druhé světové války, v době, kterou mám již v živé paměti. To nebyla jenom samostatná pěvecká vystoupení, ale i tehdejší hojně navštěvované hudební středy, na nichž, má Dvořák nesmírně zásluhy. Tyto koncerty tak působily na vlastenecké cítění lidí, že se často objevila i slza v jejich očích.
Nepřeháním, jestliže tvrdím, že Dvořák pomáhal přežít těžké doby. A nejinak tomu bylo i v době nedávné.
Za tuto dlouholetou nezištnou a obětavou práci patří všem „Dvořákovcům“ upřímný dík.
Do dalších let přeji Dvořáku, aby i nadále v době svobodné stál v čele kulturního života v Turnově a přispěl k jeho bohatosti.

JUDr Václav Šolc starosta města Turnova

 

Hudba je ta nejkrásnější věc na světě kromě jiných. A zpěv míří přímo k srdci. Tak ať Vám to vždy krásně zpívá. Hodně úspěchů.

Libuše Havelková
23.9.1989
zápis v kronice od známé herečky po společném vystoupení na Valdštejně

Vážení a milí přátelé.

..Bylo krásné a vzrušující zazpívat si s Vámi a s Vaším starobylým a přece svěžím sborem, mít tu čest vystoupit ve Vašem krásném divadle, vzdát čest a úctu jednomu s největších našich i světových hudebních velikánů, Mistru Antonínovi Dvořákovi na zámku Sychrově, kráčet po stopách jedinečného tvůrce nesmrtelných sborových děl J.B.Foerstra na hradě Valdštejně.
To všechno bylo krásné. Nejkrásnější snad a pro nás nezapomenutelné však bylo a zůstane to společné pobesedování po slavnostním večerním koncertu. Cítili jsme se mezi Vámi moc dobře, jako mezi svými, s kterými dýcháme a cítíme stejně...Bylo nám tak mile, že tu naši Moravěnku jsme si již dlouho s takovou chutí nezaspívali.

Svatopluk Škoda
předseda PSSU
Z dopisu od Pěveckého sboru severomoravských učitelů ze Zábřehu po úspěšném zájezdu do Turnova v září 1989

 

Vážení přátelé,

je to až neuvěřitelné, že Vašemu pěveckému sboru Antonín Dvořák je 130 let.
Rád vzpomínám na spolupráci s Vámi, na svá vystoupení na zámku Sychrově i na Vaše krásné město v srdci Českého ráje.
Do dalších let přeji Vašemu sboru hodně uměleckých úspěchů, abyste svým nadšením pro zpěv probouzeli v srdcích posluchačů stejné nadšení pro krásu hudby, která je našemu konečně svobodně dýchajícímu národu tak drahá a vlastní.

Eduard Haken
sólista opery ND
Praha-prosinec 1990

Pěveckému sboru Antonín Dvořák
v Turnově

...Po dvaceti letech přicházím z malé podalpské země do mého rodného města a mohu být i svědkem krásného večera ve vašem městském divadle. Je středa 27.prosince 1989 18 hodin.Svátečně odění diváci v naplněném hledišti a nespočetné množství aktivních účastníků na přeplněném jevišti tvoří nádhernou atmosféru. ...Po vánočních koledách přichází Rybova vánoční mše Hej mistře! Ještě dnes mi zaznívá v uších úvodní sólo tenoru a mohutný zpěv smíšeného sboru. V té chvíli myslím na Mistra jana Husa, Mistry Masarykovce a dnešního Mistra Václava Havla. Pro všechny tyto osobnosti byla a je čistá pravda, svoboda, hrdost a pevnost českého národa nade vše. V té chvíli vidím ve vás na jevišti oporu české kultury, nositele dobré hudby do srdcí širokého publika.
Uhájili jste čest našeho velkého, světoznámého komponisty. Zasloužíte si opravdu jméno Pěvecký sbor Antonín Dvořák...
Do budoucna v naší svobodné vlasti vám všem přeji hodně zdraví a úspěchů, hodně trpělivosti a houževnatosti.

Váš Josef Valenta
Fehraltorf-Švýcarsko
4.února 1990

..ráda vzpomínám na koncerty v turnovském divadle, kde jsem několikrát zpívala spolu s dalšími sólisty ND. Na koncertech THV často spoluúčinkoval sbor Antonín Dvořák.
Chtěla bych připomenout, že si velmi vážím nadšení a obětavosti členů Dvořákova spolku. Rovněž byly pro mne nezapomenutelné chvíle na sychrovském zámku, kde jsem několikrát účinkovala v Dvořákových operách. Těšila jsem se na milé publikum svých turnovských rodáků i přátel okolního kraje.
Snad nemusím připomínat,co pro mne znamená město Turnov, kde jsem prožila nejkrásnější chvíle svého bezstarostného mládí v láskyplné péči mých drahých rodičů.
Chtěla bych vyjádřit mou velkou lásku a úctu k mému rodnému kraji, Českému ráji a přát Pěveckému sboru Antonín Dvořák mnoho úspěchů v šíření sborového zpěvu v dalších letech

Marcela Machotková
sólistka opery ND
Praha 11.12.1990

Smíšenému Pěveckému sboru Antonín Dvořák z Turnova

Jsou jedna hezčí jako druhá
ty písně vinou se jak pestrá stuha
Já se zatajeným dechem naslouchám
a hledám slova...
Nevím kudy kam,
jak vyjádřit svou radost, kterou mám,
zvon srdce zvoní
jak bych zpíval sám.
V dík tuhle kytku,
z veršíků Vám dám.

Dárek od neznámého posluchače po úspěšném vystoupení PSAD na Kálikově zábřežském podzimu v listopadu 1993